#Veelgestelde vragen

Zijn er voorwaardes voor de zzp’er om op de site te mogen?

Ja, naast je bevoegdheid en een V.O.G verwacht Flex-Docent ook dat je een uurtarief tussen de 55/65 euro per uur (tweedegraads docent) 60/75 euro per uur (eerstegraads docent) hanteert.. Niet meer, omdat Flexdocenten naast ondernemer zijn, ook een onderwijs-hart hebben. En niet minder, omdat Flexdocenten wel risico’s dragen. Aangesloten zijn bij flex-docent.nl betekent ook dat we samen op gaan in de wandeling langs het onderwijs mbt mogelijkheden van een zzp’er.

 

Is het inzetten van zzp’ers geen misbruik van gemeenschapsgeld?

Nee.. juist niet! Op dit moment worden docenten via commerciële overkoepelde invalpoules ingezet. Deze docenten hebben vaak minder ervaring en zijn duurder voor de scholen dan de ervaren docenten. Wil een school de beginnende docent overnemen, dan kost dit de school extra geld (boete). Een Flexdocent doet hier niet aan mee. Dit zijn zzp’ers die jaren voor de klas hebben gestaan en hun lesgevende talenten breder willen inzetten, ter bevordering van het onderwijs. Zij zijn bereid flexibel ingezet te worden om de werkdruk bij collega’s op de werkvloer te verminderen.

 

Is het duur?

nee… sterker nog; vele malen goedkoper dan een inval docent (met de wettelijke beperkingen) en zeker goedkoper dan een leerkracht met een burn-out of erger, een uittreder. Zzp’ers mogen zelf hun bedrag bepalen. Zzp’ers aangesloten bij flexdocent hebben te maken met een minimum (55,-) en een maximum (75,-) uurtarief.

 

Heb ik als school een abonnement nodig?

Nee.. De Flexdocent is op te roepen zonder contract/abonnement. Daarnaast kan de school de docent kiezen en zelf benaderen… in plaats dat er een toegewezen wordt. De flexdocent zelf is daarbij eigen baas, dus geen tussenpersonen. De school krijgt de factuur van de zzp’er.

 

Dus de school draagt geen risico?

klopt.. het risico wordt gedragen door de zzp’er. De school betaalt per uur en heeft daarnaast geen verplichtingen naar de zzp’er en ook geen kosten aan het platform

 

Zonder zekerheid van een vast inkomen, is toch risicovol voor de Flexdocent?

ja… Maar gelukkig is de Flexdocent een zzp’er en heeft hij/zij ook werk als hij niet opgeroepen wordt als zzp docent. Dit houdt ook in dat niet alle flexdocenten altijd beschikbaar zijn. Daarom bundelen we onze krachten door gezamenlijk op 1 landelijk platform vindbaar te zijn.

 

Welk bedrijf zit er achter dit idee? en waarom?

Dit idee is bedacht door Jan-Willem Duim (sinds 2004 leerkracht en vanaf 2009 zzp’er). Met de problemen rond bemensing in het basisonderwijs werd ook hij bijna een van de uittreders, tot hij het onderwijs en het zzp zijn ging combineren. In 2017 is hij begonnen zijn ict werkzaamheden flexibel in te zetten en in het schooljaar 2017-2018 volgde ook zijn werkzaamheden als leerkracht. Dit succes heeft hem aangezet tot het maken van een platform waarbij meerder zzp’ers met een bevoegdheid zich kunnen aansluiten. Volgens Jan-Willem zijn er in Nederland veel meer goede leerkrachten die voor zichzelf begonnen zijn (dan wel in of naast het onderwijs). Als deze zzp’ers zich flexibel willen inzetten, kunnen we in Nederland op eens over veel meer docenten beschikken en, belangrijker nog, zorgen dat degene die nu voor de klas staan voor de klas zullen blijven! Laten we dus gaan voor de werkdrukvermindering door inzet van zzp’ers!

 

Flex-Docent is onderdeel van Flex-Onderwijs. Zijn zij verbonden aan een andere partij?

Nee, Flex-Onderwijs is niet verbonden aan een scholengroep en/of schoolbestuur. Het spreekt daarmee voor zich dat Flex-Docent niet beschikt over een database aan scholen. Flex-Onderwijs is onderdeel van XiwelMogelijkheden en als éénmanszaak geregistreerd bij de Kamer van koophandel. Wel heeft Flex-Docent enkele partners om de online de krachten te bundelen.

 

Wat is het privacybeleid?

Ons privacybeleid, als ook het cookiebeleid, is hier te lezen