Risico’s van een zzp’er

Het risico van een zzp’er in het onderwijs is niet anders dan die van een zzp’er in de bouw, zorg of elders. Het grootste risico is dat je geen geld verdient omdat je niet ingehuurd wordt. Je hebt dus geen vast maandsalaris. Ook verzekeringen en pensioenen zijn zaken die je zelf dient te regelen.

Met betrekking tot ‘geen werk, geen geld’ is het verstandig om je als zzp docent aan te bieden, vanuit je bestaande zzp. Zo is het werk in het onderwijs hetgeen je er bij doet. Dat klinkt wellicht minderwaardig, maar is allerminst zo bedoeld; Als zzp’er ben je afhankelijk van vraag en aanbod.

Op dit moment is het inzetten van Flexdocenten nog niet gebruikelijk waardoor er geen zekerheid op werk is. Dan zou het uiteraard onhandig zijn om dit als enige aan te kunnen bieden. Indien deze andere taken onderwijs gerelateerd zijn, is het uiteraard een meerwaarde dat je op vele verschillende scholen komt en een figuurlijk visitekaartje achter kan laten mbt andere werkzaamheden.. dat biedt vaak ook weer extra werk! (in ieder geval naamsbekendheid).