Een zzp’er, wat kost het de school?

De school betaalt het uurtarief dat is afgesproken met de zzp’er. Dit bedrag zal tussen de 55/65 euro per uur (tweedegraads docent) 60/75 euro per uur (eerstegraads docent) liggen. Van dit bedrag betaalt de zzp’er de premies. Voor de school komen er dus geen extra bedragen bij. De school krijgt geen factuur van Flexleerkracht voor de diensten van de zzp’er.

Ondanks dat Flexdocent het op bovenstaande manier zo reëel en goedkoop mogelijk houdt, hebben scholen hier nog wel eens vragen/opmerkingen over.

Zzp’ers.. te duur!” Als je een zzp’er hetzelfde laat doen als iemand die in loondienst werkt, is dit helemaal waar. Echter hebben we het hierbij over zzp’ers die kort en flexibel in te zetten zijn. Het is zeker niet de bedoeling dat de zzp leerkrachten het onderwijs gaan overnemen. Nee.. dat zou volgens Flex-Onderwijs niet goed zijn. De zzp-docenten zijn het verlengstuk van het onderwijs.. enkel wanneer je ze nodig hebt, zet je ze in.

Maar het blijft duur!” Nee.. de werkdruk (en de gevolgen daarvan) is hetgeen wat duur is. Docenten die door al het papierwerk niet meer aan lesgeven toe komen. Groepen die door uitval van de docent lessen missen. Scholen die experts uit het onderwijs zien vertrekken en er niet hetzelfde voor terug krijgen.. dat is duur.

En een zzp’er lost dat op?” Ja.. je betaalt alleen voor de expertise die je, naar aanleiding van de hulpvraag, in zet. De school betaalt niet te veel en geeft wel gehoor aan de wens de werkdruk te verminderen. Tevens zijn dit onderwijsbevoegde mensen die anders nooit in het onderwijs zouden zijn gekomen. Dus het geeft het onderwijs ook in die zin wat ‘lucht’.

En mag dit?” Ja, mits de zzp’er gebruik maakt van een door beide partijen goedgekeurde modelovereenkomst. In dit geval voldoe je aan de Wet DBA.

En de Wet Werk en Zekerheid?” De Wet Werk en Zekerheid, ook wel bekend als de ‘flexwet’ is enkel van toepassing wanneer de school met invallers werkt. Wanneer de school zzp’ers in laat vallen is er sprake van een factuur ipv een contract.

Heel fijn, mag ik dit direct met mensen delen die hier wel wat mee zouden willen en kunnen?” Jazeker. Graag zelfs!

Friend Email
Enter your message

* Gegevens uit bovenstaande invulvelden worden niet opgeslagen